9 Nis 2010

ZÂRİYÂT SURESİ


ZÂRİYÂT SURESİ


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

وَذَكِّرْ فَإِنَّ الذِّكْرَى تَنفَعُ الْمُؤْمِنِينَ٭ وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ٭ مَا أُرِيدُ مِنْهُم مِّن رِّزْقٍ وَمَا أُرِيدُ أَن يُطْعِمُونِ٭ إِنَّ اللَّهَ هُوَ الرَّزَّاقُ ذُو الْقُوَّةِ الْمَتِينُ٭ فَإِنَّ لِلَّذِينَ ظَلَمُوا ذَنُوبًا مِّثْلَ ذَنُوبِ أَصْحَابِهِمْ فَلَا يَسْتَعْجِلُونِ٭ فَوَيْلٌ لِّلَّذِينَ كَفَرُوا مِن يَوْمِهِمُ الَّذِي يُوعَدُونَ٭


Zâriyât Suresi ayet 55 60

Cenab-ı Allah’u Teâlâ beyan ediyor ki: ‘Mevîzeyi hasene (güzel öğüt), mü’minlere menfaat vericidir.’ Yine beyan ediyor ki: ‘İnsanların ve cinnilerin icatlarından gaye; Allah’u Teâlâ’ya kulluk görevlerini hakkıyla ifa etmektir.’  Müteakiben buyuruyor ki: ‘Ben azimüşan bu her iki taifei mahlûkumdan rızıklarını elde edebilmeleri için ve bana menfaatleri işlemek ve göndermek değil. Kendi ibadetlerinden hem dünyada ve hem de ahirette menfaatlenmeleri içindir. Bilsinler ki Allah’u azümüşan rezakı mutlak olduğu gibi sabit ve büyük bir güç ve kudrete sahiptir. Ama hakikati inkâr edip, gelecek nesle kötü örnek olanlar için, kendi ettiklerinin cezasından hariç o neslin günahları da yükleniyorlar. Acele etmeye teşebbüs etmesinler. Mev’ud (vaad edilen) günü beklesinler. O zümreyi münkirin helak olsun ki semavi kitapla mutaîz (vaiz dinleyen)olmazlar. Evet, Cenab-ı Allah’u Teâlâ burada insanların cinnilerin dünyaya geliş gayesi, beyan etmekle beraber sıfatları da beyan ederek, muttaki olanlar makamları cennet nimetleriyle beraber olup, mütemmerid olanların makamları ise; narı cehennemdir diye haber verir.  Zâriyât süresi burada hitam bulmuştur.

Bediûzzaman Said Nursi Talebelerinden Fakih Şükrü zâde
Muhammed Nuri ÇELİK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

E=mc2 ?

Güneş Sistemi

Güneş Sistemi
Üstteki resimle bu resim arasındaki benzerliği farketmişsinizdir Güneş Sistemi de diğer sistemlerle birlikte bir merkez etrafında dönmektedir. Ancak biz henüz bunu keşfedemediğimizden bu sözün bilimsel bir dayanağı yoktur.

Cevşen