9 Nis 2010

NÛH SURESİ


NÛH SURESİ

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ
وَاللَّهُ أَنبَتَكُم مِّنَ الْأَرْضِ نَبَاتًا
Nûh Suresi ayet 17
 
ثُمَّ يُعِيدُكُمْ فِيهَا وَيُخْرِجُكُمْ إِخْرَاجًا
Nûh Suresi ayet 18


Evet, Cenab-ı Allah’u Teâlâ Hazretleri bu ayeti kerimede insanların menşei ve iptidai (başlangıç) olarak, mehalli vucudları göstermek arz ediyor. Ve hem de bazı münkir olan zamanın filozoflarının, fikirlerini ve sözlerini red ediyor ki o münkirler insanların menşei maymun olabilir diye aciz hayvanı menşe’ olarak kabul ederek halka da tarih varı o fikri menhuslarını (uğursuz kötü fikirlerini) tespit ediyorlar. Hâlbuki böylesi fikre sahip olana isnadı bil esil desen hayvan bey ve yahut hayvan ağa ve hayvan filan kabul etmez. Küser, darılır sitem eder. Ben hayvan mıyım diye? Be hey akıllı bu kadar biliyorsun da neden bu fikri sekimei vahimeye girişmişsin? İşte Allah’u Teâlâ, insanların menşei olarak erdi, yani toprağı gösteriyor. Ve Âdem (a.s) örnek ve numune olarak gösteriyor ve devam diyor, bu toprak nebatata bil umum mehalli imbat olduğu gibi insanlara da mehal ve menbai vücudlarıdır. Bade tamamil müddeti. Yani eceli müsema müddati mev’ude bittikten sonra tekrar aynı mehale yani toprağa girip, çürüyüp, karışıp, kalıp bir müddetten sonra yani berzah âleminin müddeti de bittikten sonra tekrar ilahi bir emirle vucüt bulup hayatlanarak haşre doğru yol alır. Dünyadaki işlemlerinden sual edilip ameline göre muamele görürler. Her iki duraktan birisine mutlaka girilecektir. Ama cennet ve yahut cehennem bu ayeti kerim diğer bir ayeti kerimin takviyesidir ki;

Minha halaknakum ve  fiha nuidukum ve minha nuhricukum tareten uhra
Evet Ey Âdem zade insanlar! Babanız Âdem (a.s) vasıtasıyla sizleri topraktan icad ettik. Ve eceli mev’ude bittikten sonra, geri toprağa iade ettik. İadeyi teslimiyenin müddeti de bittikten sonra tekrar diriltip, mahkemeyi kübrayı ilahiyemize çağırıp, sizler için halk ettiği iki duraktan birisini elbette boylayacaksınız. Allah’u Teala bu ayeti kerimelerinde hem münkirin o vahiy, zayıf senetsiz olan fikrini tamamen red ediyor ki, insanların mehalli inbatları topraktır. Tekrar ispat ediyor ki ikinci bir kez asıllarına döneceklerdir. Tekrar ispat ediyor ki berzah alemin müddeti de son bulduğundan, tekrar dirilip haşre girilecektir. Burada da ispatı haşır vardır. Haşrın arasesinde toplandıktan sonra, mahkemeyi kübrayı ilahiyeye varılacaktır. Ameli hesaplarına göre mehalli ceza vel mükafat ya cennet ve yahut cehennemi boylayacaklardır. Şüphe edilmez asla!

Nuh suresi seçkin ayetleriyle son buldu.

Bediûzzaman Said Nursi Talebelerinden Fakih Şükrü zâde
Muhammed Nuri ÇELİK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

E=mc2 ?

Güneş Sistemi

Güneş Sistemi
Üstteki resimle bu resim arasındaki benzerliği farketmişsinizdir Güneş Sistemi de diğer sistemlerle birlikte bir merkez etrafında dönmektedir. Ancak biz henüz bunu keşfedemediğimizden bu sözün bilimsel bir dayanağı yoktur.

Cevşen