9 Nis 2010

LOKMAN SURESİ


LOKMAN SURESİ


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ
لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ إِنَّ اللَّهَ هُوَ الْغَنِيُّ الْحَمِيدُ

Lokman Suresi ayet 26

Evet, kâinatta ne ki var ise mülkiyle, halkıyla, tedbiriyle Allah’ındır.

وَلَوْ أَنَّمَا فِي الْأَرْضِ مِن شَجَرَةٍ أَقْلَامٌ وَالْبَحْرُ يَمُدُّهُ مِن بَعْدِهِ سَبْعَةُ أَبْحُرٍ مَّا نَفِدَتْ كَلِمَاتُ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

Lokman Suresi ayet 27

Evet, yeryüzündeki bütün eşcar (ağaçlar), kalem olsalar, bütün denizler yedi kat fazlasıyla mürekkep olsalar, Allah’ın azametine delil olan kelimati ilahiyeyi yazı versinler, bunlar tükeneceklerdir. Bu delalet eden kelimati ilahiye nakıs (noksan) olmaz. Belki ayiniyle devam edecektir. Ama imami kurtubi ile ibni Cevzi’ye göre kalemler kırılıp, behirler (denizler) tükenip, Allah’ın acayip ve suni kudretine delalet eden deliller aynen devam etmekte baki ve müdavum (devamlı) kalacaktır.

مَّا خَلْقُكُمْ وَلَا بَعْثُكُمْ إِلَّا كَنَفْسٍ وَاحِدَةٍ إِنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ بَصِيرٌ

Lokman Suresi ayet 28

Ey Adem zade insanlar!


Sizin icadınız ve âdeme götürülüşünüz ve ikinci bir kez diğer tarafta yani âlemi berzahın müddeti bitiminde, sizleri diriltip haşr etmesi, bir şahsın ımate (ölümü) ve ihyası kadar Allah’a kolaydır. Hâşâ ki kudreti ilahiyeye zor olsun. Zira icadı eşya emri kün fe yekün ile olur. Başka bir şeye ihtiyaç yoktur.

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمْ وَاخْشَوْا يَوْمًا لَّا يَجْزِي وَالِدٌ عَن وَلَدِهِ وَلَا مَوْلُودٌ هُوَ جَازٍ عَن وَالِدِهِ شَيْئًا إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ فَلَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا وَلَا يَغُرَّنَّكُم بِاللَّهِ الْغَرُورُ

Lokman Suresi ayet 33

         Ey âdem zadeler!

Allah’ın imtisali evamiriyle (emirlerini kabul ederek) muttaki olunuz. Nevahilerinden de (yasaklarından da) içtinap ederek (sakınarak) Allah’ın gadap ve azabından korkunuz ki,öyle bir gün sizleri bekler ki hiçbir baba evladına menfaat vermez. Hakkında şefaat edemez. Kurtarıcısı da olmaz. Ve öyle de hiçbir veled ebeveynlerine yardımcı olamaz. Yani dünyadaki bağlılığı ne olursa olsun, şekli hangi vasıf da olursa olsun faydasızdır. Dünyanın hayatı ve ziyneti ile mal ve mülk sizleri delalete götürmesin. Sizlere Allah’ın emri ve nehyileri (yasakları) unutturmasın.
Evet, ey müminler! Dikkat eder misiniz ki Cenab-ı Allah’ın bu ayetlerde nelere işaret etmiştir? Başta takva ile emir sonra havf (korku) ile emir sonra insanlar arasındaki dünyada olan bağlılığın her türlüsünü münadim (yok) olacağını herkes için istihkakı hak olacağını beyandan sonra dünya ile mağrur olmamak şartıyla inabe (günahları terk) ederek tövbe kapıları açık iken Allah’a dönüşlerini emir ediyor.
Lokman süresi son bulmuştur.

Bediûzzaman Said Nursi Talebelerinden 
Fakih Şükrü zâde
Muhammed Nuri ÇELİK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

E=mc2 ?

Güneş Sistemi

Güneş Sistemi
Üstteki resimle bu resim arasındaki benzerliği farketmişsinizdir Güneş Sistemi de diğer sistemlerle birlikte bir merkez etrafında dönmektedir. Ancak biz henüz bunu keşfedemediğimizden bu sözün bilimsel bir dayanağı yoktur.

Cevşen