8 Nis 2010

İNŞİKAK SURESİ


İNŞİKAK SURESİ

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ
يَا أَيُّهَا الْإِنسَانُ إِنَّكَ كَادِحٌ إِلَى رَبِّكَ كَدْحًا فَمُلَاقِيهِ

İnşikak Suresi ayet 6

فَأَمَّا مَنْ أُوتِيَ كِتَابَهُ بِيَمِينِهِ
İnşikak Suresi ayet 7 

فَسَوْفَ يُحَاسَبُ حِسَابًا يَسِيرًا
İnşikak Suresi ayet 8 

وَيَنقَلِبُ إِلَى أَهْلِهِ مَسْرُورًا
İnşikak Suresi ayet 9 


Burada hitabi ilahi umumadır. Yani ey âdem zade!
Sen amelinde mücahitsin ve acelecisin zaman geçiyor, ömründe geçiyor, her saniye ömründen kesiliyor, eksik oluyor, ömrün sonunda ölümünü karşılarsın. Allah’u Teâlâ’ya mülaki olursun (kavuşursun) Amelin hayr ise; hayrı görürsün şer ise; şerri görürsün. El kedehu te’âculu imrarıl hayati fil ümri inkane hayren fe hayrün ve inkane şerren fe şerrun.
Yani kadih ne demektir? Ömür hayatında acele etmektir. Yani insanın ömrü, güneşin seyriyle Allah’ın huzuruna girmeye suratle, devam etmektedir. Huzuri ilahiyeye girerken, bu suratlık içinde imrarı hayatta, iyilik yapmış ise; iyiliği görür. Şer yapmış ise; elbette ki kötülük görecek. Allah’u Teâlâ insanların ahiret hallerini beyan etmek üzere şöyle buyuruyor ki: ‘fe emme men utye kitabehu’ ileh. Her kimin amel kitabı, sağ tarafından verildiyse, ki bu alemeti saadettir. Hesabı sehil ve (kolay) olur. Ehline mesruren (sevinç içinde) dönecektir ki ona mahsus huri ve gılmanlarıdır. Mükâfat olarak, onlarla kalacaktır.

وَأَمَّا مَنْ أُوتِيَ كِتَابَهُ وَرَاء ظَهْرِهِ
İnşikak Suresi ayet 10

فَسَوْفَ يَدْعُو ثُبُورًا
İnşikak Suresi ayet 11 

وَيَصْلَى سَعِيرًا
İnşikak Suresi ayet 12 

إِنَّهُ كَانَ فِي أَهْلِهِ مَسْرُورًا
İnşikak Suresi ayet 13 

إِنَّهُ ظَنَّ أَن لَّن يَحُورَ
İnşikak Suresi ayet 14 

بَلَى إِنَّ رَبَّهُ كَانَ بِهِ بَصِيرًا
İnşikak Suresi ayet 15 


Evet, her kimin kitabı, sol arkadan verilirse azapla veyl ile çağrılacaktır. Nara girecektir. Dehşet verici azabı cehennemi görüp, tadacaktır. Zira dünyada iken elinde mesrurane hayat yaşıyordu. Gafil idi. Hidayetin ne olduğunu bilmezdi. Delalette imrarı hayat ederdi. Zannediyordu ki Rabbi’ne dönmeyecektir. Ve dirilip, hesap vermeyecektir. Dünyadaki ettikleri kendine kar kalacaktır. Hey hat! Cenab-ı Allah’u Teâlâ onu ameliyle görür. Hayr ise; hayr şer ise; şer ba’dul mevt (ölümden sonra) muamele görülecektir.

Bediûzzaman Said Nursi Talebelerinden Fakih Şükrü zâde
Muhammed Nuri ÇELİK



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

E=mc2 ?

Güneş Sistemi

Güneş Sistemi
Üstteki resimle bu resim arasındaki benzerliği farketmişsinizdir Güneş Sistemi de diğer sistemlerle birlikte bir merkez etrafında dönmektedir. Ancak biz henüz bunu keşfedemediğimizden bu sözün bilimsel bir dayanağı yoktur.

Cevşen