9 Nis 2010

HÂKKA SURESİ


HÂKKA SURESİ


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ
يَوْمَئِذٍ تُعْرَضُونَ لَا تَخْفَى مِنكُمْ خَافِيَةٌ
Hâkka Suresi ayet 18


فَأَمَّا مَنْ أُوتِيَ كِتَابَهُ بِيَمِينِهِ فَيَقُولُ هَاؤُمُ اقْرَؤُوا كِتَابِيهْ

Hâkka Suresi ayet 19

إِنِّي ظَنَنتُ أَنِّي مُلَاقٍ حِسَابِيهْ
Hâkka Suresi ayet 20


فَهُوَ فِي عِيشَةٍ رَّاضِيَةٍ

Hâkka Suresi ayet 21

فِي جَنَّةٍ عَالِيَةٍ
Hâkka Suresi ayet 22

قُطُوفُهَا دَانِيَةٌ
Hâkka Suresi ayet 23 

كُلُوا وَاشْرَبُوا هَنِيئًا بِمَا أَسْلَفْتُمْ فِي الْأَيَّامِ الْخَالِيَةِ

Hâkka Suresi ayet 24 


Evet, öyle bir gün olur ki o günde hesap için Allah’u Teâlâ’nın ceza ve mükafat günü olarak, hiçbir kimse kayıp olmamak şartıyla, huzuri ilahiyede bulunacaktır. Binaen aleyhi her kimin amel defteri sağında verilirse, surur (sevinç) içinde meleklere hitaben:  ‘Alın kitabını okuyun!’ zira onun kitabı saidlerin kitabından olduğunu bildiği için. Çünkü mümin olan kişi Rabbine hüsnü zan ettiği için, ameli salihi işler. Münafık ise; sui zan ettiği için, ameli sui işler. Demesi şudur ki: ‘Ben biliyordum Allah’ımın huzuruna mülaki olacağımı (kavuşacağımı), Bununla Allah’ın rıza dışına çıkamadım.’ Hitap eder. İşte Allah’ın rızası doğrultusunda hüsnü maişete ve cenneti aliyatta kalıp, öyle bir cennet ki kutufuha daniyetün yani meyveleri insana yani sahibine çok yakındır. Allah’u Teâlâ’nın lütfu olarak, meleklere emir ediliyor ki: ‘Haber verin ehli cennete ezadan, cefadan hali olarak, yiyin için sizler için burası mehalli istirahattır ve mehalli sururdur. Çünkü geçmiş günlerde yani dünyada iken bu günü düşünerek, Allah’ın rızasına muvaffak şekilde ameli salihi işlediniz. Nimetiniz mübarek olsun.’ Derler. Hitabi melaike budur.

وَأَمَّا مَنْ أُوتِيَ كِتَابَهُ بِشِمَالِهِ فَيَقُولُ يَا لَيْتَنِي لَمْ أُوتَ كِتَابِيهْ

Hâkka Suresi ayet 25 

وَلَمْ أَدْرِ مَا حِسَابِيهْ
Hâkka Suresi ayet 26

مَا أَغْنَى عَنِّي مَالِيهْ
Hâkka Suresi ayet 28



هَلَكَ عَنِّي سُلْطَانِيهْ
Hâkka Suresi ayet 29

إِنَّهُ كَانَ لَا يُؤْمِنُ بِاللَّهِ الْعَظِيمِ
Hâkka Suresi ayet 33

وَلَا يَحُضُّ عَلَى طَعَامِ الْمِسْكِينِ
Hâkka Suresi ayet 34

فَلَيْسَ لَهُ الْيَوْمَ هَاهُنَا حَمِيمٌ
Hâkka Suresi ayet 35 

وَلَا طَعَامٌ إِلَّا مِنْ غِسْلِينٍ
Hâkka Suresi ayet 36 


Evet, alemeti şekavat olarak, onlar ki hesap gününde kitapları sol arkadan veriliyor. Şermisar (mahcup) olup, hacelet (utanç) içinde diyorlar ki: ‘Keşke kitabımız verilmeseydi. Bizim için ilk ölümün şiddeti kafi idi. Evet ne fayda topladığım mal ve mülk bugün bana fayda vermedi. Azabi ilahiyeden bir şey defiî etmedi.  Dünyadaki haşmetim, cahim (itibarım), nesebim, rütbem fayda vermedi. Anladım ki bugün bana dost, şefiî, savunucu hakkımı müdafaa eden kimse yoktur.’ Evet, her ne kadar bu ikrarları oluyorsa da bu pişmanlık gösteriyorlar ise de ne fayda ki bu da menfaatsizdir. Zira zamanı değildir. Dünyada iken yapsaydılar elbette faydasını görürlerdi. Ama şimdi ise iş işten geçmiştir.

Evet, Cenab-ı Allah’u Teâlâ;
خُذُوهُ فَغُلُّوهُ
Hâkka Suresi ayet 30

ثُمَّ الْجَحِيمَ صَلُّوهُ
Hâkka Suresi ayet 31 buyuruyor.

Ey zebani denilen meleklerim!
         Siz bu mücrimleri yakalayıp, elleri ayakları boyunlarına getirip, bağlayın. Sonra cehennemin şedidil harara (en şiddetli yakıcı) yerine ilka ediniz (koyunuz). Ateşten mamul zincirlerle bağlayınız. Sebebi azapları budur ki; dünyada iken Allah’a iman etmiyorlardı. 
Evet, miskinlerden, muhtaçlardan buğz edip it’amı taamda bulunmazlardı. İşte cezai sezaiyeleri (layık olan cezaları) bu narı cehennemdir bugün.

Bediûzzaman Said Nursi Talebelerinden Fakih Şükrü zâde
Muhammed Nuri ÇELİK



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

E=mc2 ?

Güneş Sistemi

Güneş Sistemi
Üstteki resimle bu resim arasındaki benzerliği farketmişsinizdir Güneş Sistemi de diğer sistemlerle birlikte bir merkez etrafında dönmektedir. Ancak biz henüz bunu keşfedemediğimizden bu sözün bilimsel bir dayanağı yoktur.

Cevşen