8 Nis 2010

BELED SURESİ


BELED SURESİ


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ
لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ فِي كَبَدٍ٭ أَيَحْسَبُ أَن لَّن يَقْدِرَ عَلَيْهِ أَحَدٌ٭

Beled Suresi Ayet 4- 5 

أَيَحْسَبُ أَن لَّمْ يَرَهُ أَحَدٌ٭ أَلَمْ نَجْعَل لَّهُ عَيْنَيْنِ٭ وَلِسَانًا وَشَفَتَيْنِ٭ وَهَدَيْنَاهُ النَّجْدَيْنِ٭
Beled Suresi Ayet 7- 8- 9- 10 

ثُمَّ كَانَ مِنَ الَّذِينَ آمَنُوا وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ وَتَوَاصَوْا بِالْمَرْحَمَةِ٭ أُوْلَئِكَ أَصْحَابُ الْمَيْمَنَةِ٭ وَالَّذِينَ كَفَرُوا بِآيَاتِنَا هُمْ أَصْحَابُ الْمَشْأَمَةِ٭ عَلَيْهِمْ نَارٌ مُّؤْصَدَةٌ٭

Beled Suresi Ayet 17- 18 -19 -20


Evet, biz insanları meşikatlerle yarattık. Ana rahmi, viladet (doğum), emzirme, hemgami, sütten ayrılma vakit, derdi maişet zamanı, hayatın meşguliyetleri ve ölüm ile sonrası. Evet, Cenab-ı Allah’u Teâlâ hiçbir mâhluku insanlar kadar meşikatli yaratmamıştır. Zira giden zaman asil olarak, meşikat ile şiddet oluyor. Bununla beraber insan çok zayıf, aciz ve zalim ile cahildir. Mistaki; İnne hu kane zelumen cehulen ayet buna işarettir. Ve insanın zuûfluğunu tasdik ediyor. Çünkü zulüm ile cuhlün kaynağı zaîfiyet ile ıcızdır. Aya (acaba) zanneder mi bu şakiyı facir ki kuvvetiyle mağrur (gururlu) olmuştur?

Allah’u Teâlâ’nın gücü ona yetmeyecektir. Hâşâ ve kella. Aya zannediyor mu ki ondaki gizlilikleri kimse bilmez? Allah’u Teâlâ herşeyden haberdar olduğu gibi, nazeri ilahiyeden gizlilik yoktur. Her şey aşikâr demektir. Biz görücü iki göz ihsan etmedik mi? Ona iki dudak ile bir lisan ihsan etmedik mi? Biz her iki yolu hayr ile şer yolları kendilerine aşikâren beyan etmedik mi? Ve diğer nimetlerimizle beraber takdir edip, iman ederek, ibadet için, sabır yoksunlar için şefkat, merhamet edip, yardım eli uzatmak demek oluyor ki işte eshabı yemin bunlardırlar. Kutupleri (kitapları) saadeti gösterip sağından verilecektir. Ama küfür üzere, daim ve müsir (ısrarlı) kalanlar ise; ehli nar olarak, amel defterleri kara olarak, şekavet alametleri beyan etmek için, soldan verilecektir. Onlar için kapalı tabakalara ayrılmış, narı cehennem vardır elbette.

Bediûzzaman Said Nursi Talebelerinden Fakih Şükrü zâde
Muhammed Nuri ÇELİK


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

E=mc2 ?

Güneş Sistemi

Güneş Sistemi
Üstteki resimle bu resim arasındaki benzerliği farketmişsinizdir Güneş Sistemi de diğer sistemlerle birlikte bir merkez etrafında dönmektedir. Ancak biz henüz bunu keşfedemediğimizden bu sözün bilimsel bir dayanağı yoktur.

Cevşen