8 Nis 2010

ABESE SURESİ


ABESE SURESİ

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ
فَإِذَا جَاءتِ الصَّاخَّةُ
Abese Suresi ayet 33 

يَوْمَ يَفِرُّ الْمَرْءُ مِنْ أَخِيهِ
 Abese Suresi ayet 34  

وَأُمِّهِ وَأَبِيهِ
Abese Suresi ayet 35 

وَصَاحِبَتِهِ وَبَنِيهِ
Abese Suresi ayet 36 

وَصَاحِبَتِهِ وَبَنِيهِ
 Abese Suresi ayet 37

وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ مُّسْفِرَةٌ
Abese Suresi ayet 38 

ضَاحِكَةٌ مُّسْتَبْشِرَةٌ
Abese Suresi ayet 39 

وَوُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ عَلَيْهَا غَبَرَةٌ
Abese Suresi ayet 40

تَرْهَقُهَا قَتَرَةٌ
Abese Suresi ayet 41 

أُوْلَئِكَ هُمُ الْكَفَرَةُ الْفَجَرَةُ
Abese Suresi ayet 42 


Evet, kulakları dehşetiyle gürültüsüyle sağır eden gün geldiği zaman, (33. ayetin açıklaması) öyle bir gündür ki insanlar kardeşlerinden (34. ayetin açıklaması) ana ve babalarından (35. ayetin açıklaması) ve hanımlarından ve çocuklarından (36. ayetin açıklaması) kaçarak, kimse kimseye sahiplik etmez. Her insanın meşguliyeti öyle ağırdır ki, başka kimseyle meşgul olması mümkün değildir. 37. ayetin açıklaması Ama o günde bazı parlak yüzler vardır ki dünyadaki amellerine nurlu kılınmıştır. 38. ayetin açıklaması
Tebşirati ilahiyesiyle tebessüm içindedirler. 39. ayetin açıklaması
Bazıları da sanki yüzlerine toz duman konmuştur. 40. ayetin açıklaması; Karanlık içinde simsiyah görünür. 41. ayetin açıklaması İşte bunlardır keferei fecere (42. ayetin açıklaması) Evet, nereye bakarsan iki taifei insan görürsün. Biri mutiî’tir. Dünyada iken; evamiri ilahiyeyi severek, ifa etmiştir. Mağlubi şehvet olmamıştır. Şeytan ile nefse maskara olmamıştır. Karinusuyu dinlememiştir. Mehma emken (mümkün mertebe) mücahit olmuştur.  Ahirette dari bekada ise; müşahit olmuştur. El mücahidetu bezrül müşahideti hadisi şerifin sırrına mazhar olmuştur. Diğer taife ise; Allah’ın muğibatlarına inanmamıştır. Fusku fucura davetiye çıkarmıştır. Şeytan ile nefse maskara olmuştur. Mebğudi ilahi olup, cehenneme mal olmuştur. Estaizu billâh.

Bediûzzaman Said Nursi Talebelerinden Fakih Şükrü zâde
Muhammed Nuri ÇELİK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

E=mc2 ?

Güneş Sistemi

Güneş Sistemi
Üstteki resimle bu resim arasındaki benzerliği farketmişsinizdir Güneş Sistemi de diğer sistemlerle birlikte bir merkez etrafında dönmektedir. Ancak biz henüz bunu keşfedemediğimizden bu sözün bilimsel bir dayanağı yoktur.

Cevşen